Bağbozumu Zamanı “Bozcaada”
“Ada kültürü başkadır ” yazımızda sırada Bozcaada var.Neden yaz bitmeden Bozcaada’yı yazmadın diyenleriniz varsa hemen söyleyeyim. Eylül ayı içinde adada bağbozumu şenlikleri var.Hem bu şenliklere katılın hemde tatil yapın diye en sona bıraktım.Hem ada sonbaharın ilk günlerinde daha keyifli olur.Deniz,kum,hafif sonbahar , şarap bu sözcüklerle gözlerimiz kapalı bir kaç dakika takılmak bile ne kadar keyif verici değil mi ? Ki yaşamak daha da keyifli.Önce kısaca Bozcaada’dan bahsedelim ardından ada da neler yapılır kısmına geçelim..
Bozcaada, Yunanca’daki ismiyle Tenedos, Çanakkale’nin ilçelerinden biridir.Ege Denizinde, Gökçeada’dan sonraki en büyük adadır. Gökçeada’da 11 tane köy olduğundan bahsetmiştim.Bozcaada ise köyü olmayan tek ilçe.Ada’ya ulaşım ,Çanakkale’nin Geyikli beldesinden arabalı vapurla yada Çanakkale merkezden deniz otobüsü seferleri ile sağlanıyor.Adada, bağcılık, deniz turizmi ve rüzgar santralleri ön plandadır.Denize, Ayazma,Habbele ve Akvaryum plajlarında girilebiliyor.Gökçeada da olduğu gibi burada da deniz çok güzel.Ada’ya arabayla gitmeseniz bile sorun değil.Adadaki dolmuşlarla plajlara,rüzgar santrallerine,üzüm bağlarına rahatlıkla gidebiliyorsunuz.
Biraz da Bozcada’da neler yapılır kısmından bahsedelim…
*Vapur adaya yanaşmaya başladığında ilk göreceğiniz şey kocaman bir kale ve adanın boz olması.Görünürde yeşillik yok.Ne demişler ambalaja aldanma içerik önemli diye.Bozcaada beni böyle şaşırtmıştı ilk etapta.Sonra içeriği keşfetmeye başlayınca bozada, Bozcaada oldu 🙂
*Gece hayatı yok denecek kadar az olduğu için bol bol dinlenilir.
*Adanın güzel plajlarında yüzülür.Bozcaada ,Gökçeada soğuk deniz sevenler için süper bir yer.Yani tam benlik.
*Eylül ayında bağbozumu şenliklerine katılabilirsiniz.
*Gelincik,domates, karpuz, gül gibi ev yapımı reçellerinden satın alabilirsiniz.Kesinlikle deneyin derim. Domates ve gelincik reçelleri muhteşem.
*Dolmuşlarla yada aracınızla rüzgar santrallerine çıkarak gün batımını izleyebilirsiniz.
*Şarap mahzenlerini ve üzüm bağlarını gezebilirsiniz.
*Dönüşte sevdiklerinize şarap getirebilirsiniz.
*Rumlardan ve Türklerden kalan eski evler, pansiyon olarak kullanılıyor.Bunlardan birinde konaklayabilirsiniz. Tarihi konaklarda konaklamak bir başka. Konakladığınız pansiyonun dekoru da o tarihi güzelliği yansıtıyorsa,sanki geçmişte yolculuk yapıyor gibi hissediyorsunuz.
*Adanın masal tadındaki sokaklarında yürüyüş yapabilirsiniz.Evlerin pencerelerine,kapılarına baktığınızda, içerideki samimi havayı dışarıya çok güzel taşıdığını görebiliyorsunuz.
*Adanın sokaklarında dolaşırken antikacılara rastlayacaksınız.Çok ilginç şeyler var. Bakınız resimde ayağımdaki bir hal hal.Güzel ama çok ağır olduğunu söylemeden geçemeyeceğim.
*Adaya gittiyseniz balık ve zeytinyağlılar yenir. Bolca taze taze yiyin…
*Damla sakızlı Türk kahvenizi de için , her ne kadar dönmek istemesenizde dönüş hazırlıklarına başlayın.Ne yapalım emek (iş) olmadan yemek olmuyor 🙂